Skip to main content

Statement And Conclusion — Part 2 MCQs with Explanations

Practice high-yield Analytical & Logical Reasoning MCQs on Statement And Conclusion — Part 2 with worked academic solutions for NTS, CSS, PPSC, FPSC, PMS, HEC-HAT.

Questions
40
Difficulty Level
Exam-Level
Target Exams
NTS, CSS, PPSC...
Estimated Time
48 mins
Exam-Level NTS CSS PPSC FPSC PMS HEC-HAT
Verified for Commission Syllabus • Oct 14, 2026
40

Verified Practice Questions

Interactive test mode with detailed academic worked solutions

Live Progress | 0/40 answered
✓ 0 correct ✗ 0 wrong 0% score
Question 1 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : Quality has a price tag. India is allocating lots of funds to education. Conclusions : I. Quality of education in India would improve soon. II. Funding alone can enhance quality of education.

Question 2 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : Although we have rating agencies like Crisil, ICRA, there is demand to have a separate rating agency for IT companies to protect investors. Conclusions : I. Assessment of financial worth of IT companies calls for separate set of skills, insight and competencies. II. Now the investors investing in IT companies will get protection of their investment.

Question 3 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : The standard of education in private schools is much better than Municipal and Zila Parishad-run schools. Conclusions : I. The Municipal and Zila Pariskad should make serious efforts to improve standard of their schools. II. All Municipal and Zila Parishad schools should be closed immediately.

Question 4 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : All the organised persons find time for rest. Sunita, in spite of her very busy schedule, finds time for rest. Conclusions : I. Sunita is an organised person. II. Sunita is an industrious person.

Question 5 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : Domestic demand has been increasing faster than the production of indigenous crude oil. Conclusions : I. Crude oil must be imported. II. Domestic demand should be reduced.

Question 6 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : He stressed the need to stop the present examination system and its replacement by other methods which would measure the real merit of the students. Conclusions : I. Examinations should be abolished. II. The present examination system does not measure the real merit of the students.

Question 7 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : Fashion is a form of ugliness so intolerable that we have to alter it every six months. Conclusions : I. Fashion designers do not understand the public mind very well. II. The public by and large is highly susceptible to novelty.

Question 8 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : Until our country achieves economic equality, political freedom and democracy would be meaningless. Conclusions : I. Political freedom and democracy go hand in hand. II. Economic equality leads to real political freedom and democracy.

Question 9 of 40
★ NTS ★ CSS

Soldiers serve their country.

Question 10 of 40
★ NTS ★ CSS

A factory worker has five children. No one else in the factory has five children.

Question 11 of 40
★ NTS ★ CSS

Television convinces viewers that the likelihood of their becoming the victim of a violent crime is extremely high; at the same time by its very nature, TV persuades viewers to passively accept whatever happens to them.

Question 12 of 40
★ NTS ★ CSS

A forest has as many sandal trees as it has Ashoka trees. Three-fourth of the trees are old ones and half of the trees are at the flowering stage.

Question 13 of 40
★ NTS ★ CSS

The government is soon going to introduce a bill which would permit the instituting of private universities under very strict directions.

Question 14 of 40
★ NTS ★ CSS

All that glitters is not gold.

Question 15 of 40
★ NTS ★ CSS

Most dresses in that shop are expensive.

Question 16 of 40
★ NTS ★ CSS

Many business offices are located in buildings having two to eight floors. If a building has more than three floors, it has a lift.

Question 17 of 40
★ NTS ★ CSS

Every library has books.

Question 18 of 40
★ NTS ★ CSS

In a class, three-fourth of the boys play football, one-half play cricket, one-fourth of those who play cricket do not play football.

Question 19 of 40
★ NTS ★ CSS

Every man should have his identity card with him. That card should mention his blood group, complete address and telephone number for contact, in case, some serious accident takes place.

Question 20 of 40
★ NTS ★ CSS

In this company, 60 per cent of the employees are males, 40 per cent are females, 80 per cent of the employees are sincere and 40 per cent of the employees are from this city - Rawalpura.

Question 21 of 40
★ NTS ★ CSS

All beggars are poor.

Question 22 of 40
★ NTS ★ CSS

This book can help because all good books help.

Question 23 of 40
★ NTS ★ CSS

Hitesh told Mohit a ghost lived by the peepal tree on the outskirts of the village.

Question 24 of 40
★ NTS ★ CSS

To pass the examination, one must work hard.

Question 25 of 40
★ NTS ★ CSS

The data given by the U.S. Labour Ministry indicate that till the year 2000, there will be a shortage of 1,00,000 programmers. A spokesman from the industry said, "We should understand this thoroughly America needs Indian programmers. This is not only the question of investment but also of the talent with which the Indian programmers are equipped".

Question 26 of 40
★ NTS ★ CSS

All the books, written by Prabhakar, are textbooks. Some of his books are published by ABC Publishing Company.

Question 27 of 40
★ NTS ★ CSS

All students in my class are bright. Manish is not bright.

Question 28 of 40
★ NTS ★ CSS

During the Puja days', people visit those houses where 'puja' is performed. They make it a point to go even if they are not invited. Manmohan visited the house of Keshav, his office colleague, during 'puja days'.

Question 29 of 40
★ NTS ★ CSS

All guilty politicians were arrested. Kishan and Chander were among those arrested.

Question 30 of 40
★ NTS ★ CSS

In the university examination, most of the candidates write in Hindi medium.

Question 31 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : The best evidence of India's glorious past is the growing popularity of Ayurvedic medicines in the West. Conclusions : I. Ayurvedic medicines are not popular in India. II. Allopathic medicines are more popular in India.

Question 32 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : Death keeps no calendar. Conclusions : I. Man must die one day. II. Death can come at any time.

Question 33 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : Wind is an inexhaustible source of energy and an aerogenerator can convert it into electricity. Though not much has been done in this field, the survey shows that there is vast potential for developing wind as alternative source of energy. Conclusions : I. Energy by wind is comparatively newly emerging field. II. The energy crisis can be dealt by exploring more in the field of aero-generation.

Question 34 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : The average number of persons per household is 5 in urban areas whereas it is 7 in rural areas. The national average is 6. Conclusions : I. The population per unit area in the rural areas is higher than in the urban areas. II. More persons live in the same household in the rural areas as compared to those in the urban areas.

Question 35 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : The best way to escape from a problem is to solve it. Conclusions : I. Your life will be dull if you don't face a problem. II. To escape from problems, you should always have some solutions with you.

Question 36 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : Parents are prepared to pay any price for an elite education to their children. Conclusions : I. All parents these days are very well off. II. Parents have an obsessive passion for a perfect development of their children through good schooling.

Question 37 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : From the next academic year, students will have the option of dropping Mathematics and Science for their school leaving certificate examination. Conclusions : I. Students who are weak in Science and Mathematics will be admitted. II. Earlier students did not have the choice of continuing their education without taking these subjects.

Question 38 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : It is almost impossible to survive and prosper in this world without sacrificing ethics and morality. Conclusions : I. World appreciates some concepts but may not uphold it. II. Concept of ethics and morality are not practicable in life.

Question 39 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : The use of non-conventional sources of energy will eliminate the energy crisis in the world. Conclusions : I. Modern technology is gradually replacing the conventional sources of energy. II. The excessive exploitation of environment has led to depletion of conventional sources of energy.

Question 40 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : My first and foremost task is to beautify this city - if city X and Y can do it - why can't we do it. - Statement of Municipal Commissioner of city Z after taking over charge. Conclusions : I. The people of city Z are not aware about the present state of ugliness of their city. II. The present Commissioner has worked in city X and Y and has good experience of beautifying cities.

✓ Link copied to clipboard
Continue Your Practice

Analogy In Non Verbal Reasoning

Master the next curriculum module with 1 exam-standard MCQs.

Next Practice Set →

💡 Examiner's Advisory for Analytical & Logical Reasoning

In competitive commission exams (FPSC, PPSC, KPPSC, SPSC, CSS, PMS), questions are frequently phrased with distractor options designed to catch rote learners. Whenever you answer an MCQ, read the Detailed Academic Explanation and Conceptual Anchor to understand why the remaining options are incorrect.

More Modules in Analytical & Logical Reasoning

View All →
📚

Study Guides

Topic summaries and syllabus breakdown

Explore Guides →
🎯

Complete Library

Search through 78,000+ verified MCQs

Browse Library →
📱

Mobile App

Offline mock tests and instant bookmarks

Get Mobile App →