Skip to main content

Statement And Conclusion — Part 1 MCQs with Explanations

Practice high-yield Analytical & Logical Reasoning MCQs on Statement And Conclusion — Part 1 with worked academic solutions for NTS, CSS, PPSC, FPSC, PMS, HEC-HAT.

Questions
40
Difficulty Level
Exam-Level
Target Exams
NTS, CSS, PPSC...
Estimated Time
48 mins
Exam-Level NTS CSS PPSC FPSC PMS HEC-HAT
Verified for Commission Syllabus • Oct 14, 2026
40

Verified Practice Questions

Interactive test mode with detailed academic worked solutions

Live Progress | 0/40 answered
✓ 0 correct ✗ 0 wrong 0% score
Question 1 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : In a one day cricket match, the total runs made by a team were 200. Out of these 160 runs were made by spinners. Conclusions : I. 80% of the team consists of spinners. II. The opening batsmen were spinners.

Question 2 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : The old order changed yielding place to new. Conclusions : I. Change is the law of nature. II. Discard old ideas because they are old.

Question 3 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : Government has spoiled many top ranking financial institutions by appointing bureaucrats as Directors of these institutions. Conclusions : I. Government should appoint Directors of the financial institutes taking into consideration the expertise of the person in the area of finance. II. The Director of the financial institute should have expertise commensurate with the financial work carried out by the institute.

Question 4 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : Population increase coupled with depleting resources is going to be the scenario of many developing countries in days to come. Conclusions : I. The population of developing countries will not continue to increase in future. II. It will be very difficult for the governments of developing countries to provide its people decent quality of life.

Question 5 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : Prime age school-going children in urban India have now become avid as well as more regular viewers of television, even in households without a TV. As a result there has been an alarming decline in the extent of readership of newspapers. Conclusions : I. Method of increasing the readership of newspapers should be devised. II. A team of experts should be sent to other countries to study the impact of TV. on the readership of newspapers.

Question 6 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : In Japan, the incidence of stomach cancer is very high, while that of bowel cancer is very low. But Japanese immigrate to Hawaii, this is reversed - the rate of bowel cancer increases but the rate of stomach cancer is reduced in the next generation. All this is related to nutrition - the diets of Japanese in Hawaii are different than those in Japan. Conclusions : I. The same diet as in Hawaii should be propagated in Japan also. II. Bowel cancer is less severe than stomach cancer.

Question 7 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : The Government run company had asked its employees to declare their income and assets but it has been strongly resisted by employees union and no employee is going to declare his income. Conclusions : I. The employees of this company do not seem to have any additional undisclosed income besides their salary. II. The employees union wants all senior officers to declare their income first.

Question 8 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : Monitoring has become an integral part in the planning of social development programmes. It is recommended that Management Information System be developed for all programmes. This is likely to give a feedback on the performance of the functionaries and the efficacy with which services are being delivered. Conclusions : I. All the social development programmes should be evaluated. II. There is a need to monitor the performance of workers.

Question 9 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : The T.V. programmes, telecast specially for women are packed with a variety of recipes and household hints. A major portion of magazines for women also contains the items mentioned above. Conclusions : I. Women are not interested in other things. II. An average woman's primary interest lies in home and specially in the kitchen.

Question 10 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : The distance of 900 km by road between Bombay and Jafra will be reduced to 280 km by sea. This will lead to a saving of Rs. 7.92 crores per annum on fuel. Conclusions : I. Transportation by sea is cheaper than that by road. II. Fuel must be saved to the greatest extent

Question 11 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : The manager humiliated Sachin in the presence of his colleagues. Conclusions : I. The manager did not like Sachin. II. Sachin was not popular with his colleagues.

Question 12 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : Women's organisations in India have welcomed the amendment of the Industrial Employment Rules 1946 to curb sexual harassment at the work place. Conclusions : I. Sexual harassment of women at work place is more prevalent in India as compared to other developed countries. II. Many organisations in India will stop recruiting women to avoid such problems.

Question 13 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : Nation X faced growing international opposition for its decision to explode eight nuclear weapons at its test site. Conclusions : I. The citizens of the nation favoured the decision. II. Some powerful countries do not want other nations to become as powerful as they are.

Question 14 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : In a highly centralised power structure, in which even senior cabinet ministers are prepared to reduce themselves to pathetic countries or yesmen airing views that are primarily intended to anticipate or reflect the Prime Minister's own performances, there can be no place for any consensus that is quite different from real or contrived unanimity of opinion, expressed through a well orchestrated endorsement of the leader's actions. Conclusions : I. The Ministers play safe by not giving anti-government views. II. The Prime Minister does not encourage his colleagues to render their own views.

Question 15 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : National Aluminium Company has moved India from a position of shortage to self-sufficiency in the metal. Conclusions : I. Previously, India had to import aluminium. II. With this speed, it can soon become a foreign exchange earner.

Question 16 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : Jade plant has thick leaves and it requires little water. Conclusions : I. All plants with thick leaves require little water. II. Jade plants may be grown in places where water is not in abundance.

Question 17 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : Use "Kraft" colours. They add colour to our life. - An advertisement. Conclusions : I. Catchy slogans do not attract people. II. People like dark colours.

Question 18 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : All those political prisoners were released on bail who had gone to jail for reasons other than political dharnas. Bail was not granted to persons involved in murders. Conclusions : I. No political - prisoner had committed murder. II. Some politicians were not arrested.

Question 19 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : Modern man influences his destiny by the choice he makes unlike in the past. Conclusions : I. Earlier there were fewer options available to man. II. There was no desire in the past to influence the destiny.

Question 20 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : Water supply in wards A and B of the city will be affected by about 50% on Friday because repairing work of the main lines is to be carried out. Conclusions : I. The residents in these wards should economise on water on Friday. II. The residents in these wards should store some water on the previous day.

Question 21 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : People who speak too much against dowry are those who had taken it themselves. Conclusions : I. It is easier said than done. II. People have double standards.

Question 22 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : The national norm is 100 beds per thousand populations but in this state, 150 beds per thousand are available in the hospitals. Conclusions : I. Our national norm is appropriate. II. The state's health system is taking adequate care in this regard.

Question 23 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : Our securities investments carry market risk. Consult your investment advisor or agent before investing. Conclusions : I. One should not invest in securities. II. The investment advisor calculates the market risk with certainty.

Question 24 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : Money plays a vital role in politics. Conclusions : I. The poor can never become politicians. II. All the rich men take part in politics.

Question 25 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : Vegetable prices are soaring in the market. Conclusions : I. Vegetables are becoming a rare commodity. II. People cannot eat vegetables.

Question 26 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : The serious accident in which a person was run down by a car yesterday had again focused attention on the most unsatisfactory state of roads. Conclusions : I. The accident that occurred was fatal. II. Several accidents have so far taken place because of unsatisfactory state of roads.

Question 27 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : In a recent survey report, it has been stated that those who undertake physical exercise for at least half an hour a day are less prone to have any heart ailments. Conclusions : I. Moderate level of physical exercise is necessary for leading a healthy life. II. All people who do desk-bound jobs definitely suffer from heart ailments.

Question 28 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : A bird in hand is worth two in the bush. Conclusions: I. We should be content with what we have. II. We should not crave for what is not.

Question 29 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : This world is neither good nor evil; each man manufactures a world for himself. Conclusions : I. Some people find this world quite good. II. Some people find this world quite bad.

Question 30 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : The eligibility for admission to the course is minimum second class Master's degree. However, the candidates who have appeared for the final year examination of Master's degree can also apply. Conclusions : I. All candidates who have yet to get their Master's degree will be there in the list of selected candidates. II. All candidates having obtained second class Master's degree will be there in the list of selected candidates.

Question 31 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : Any student who does not behave properly while in the school brings bad name to himself and also for the school. Conclusions : I. Such student should be removed from the school. II. Stricter discipline does not improve behaviour of the students.

Question 32 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : A Corporate General Manager asked four managers to either submit their resignations by the next day or face termination orders from service. Three of them had submitted their resignations by that evening. Conclusions : I. The next day, the remaining manager would also resign. II. The General Manager would terminate his services the next day.

Question 33 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : Only good singers are invited in the conference. No one without sweet voice is a good singer. Conclusions : I. All invited singers in the conference have sweet voice. II. Those singers who do not have sweet voice are not invited in the conference.

Question 34 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : To cultivate interest in reading, the school has made it compulsory from June this year for each student to read two books per week and submit a weekly report on the books. Conclusions : I. Interest in reading can be created by force. II. Some students will eventually develop interest in reading.

Question 35 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : Applications of applicants who do no fulfil eligibility criteria and/or who do not submit applications before last date will be summarily rejected and will not be called for the written test. Conclusions : I. Those who are called for the written test are those who fulfil eligibility criteria and have submitted their applications before last date. II. Written test will be held only after scrutiny of applications.

Question 36 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : Recent trends also indicate that the number of child migrants in large cities is increasing. These children leave their families to join the ranks of urban poor doing odd jobs in markets, workshops, hotels or in service sectors. Conclusions : I. Migration to big cities should be checked. II. The plight of poor children should be thoroughly studied.

Question 37 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : No country is absolutely self-dependent these days. Conclusions : I. It is impossible to grow and produce all that a country needs. II. Countrymen in general have become lazy.

Question 38 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : The percentage of the national income shared by the top 10 per cent of households in India is 35. Conclusions : I. When an economy grows fast, concentration of wealth in certain pockets of population takes place. II. The national income is unevenly distributed in India.

Question 39 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : Players who break various records in a fair way get special prizes. Player X broke the world record but was found to be under the influence of a prohibited drug. Conclusions : I. X will get the special prize. II. X will not get the special prize.

Question 40 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statements : Company X has marketed the product. Go ahead; purchase it if price and quality are your considerations. Conclusions : I. The product must be good in quality. II. The price of the product must be reasonable.

✓ Link copied to clipboard
Continue Your Practice

Analogy In Non Verbal Reasoning

Master the next curriculum module with 1 exam-standard MCQs.

Next Practice Set →

💡 Examiner's Advisory for Analytical & Logical Reasoning

In competitive commission exams (FPSC, PPSC, KPPSC, SPSC, CSS, PMS), questions are frequently phrased with distractor options designed to catch rote learners. Whenever you answer an MCQ, read the Detailed Academic Explanation and Conceptual Anchor to understand why the remaining options are incorrect.

More Modules in Analytical & Logical Reasoning

View All →
📚

Study Guides

Topic summaries and syllabus breakdown

Explore Guides →
🎯

Complete Library

Search through 78,000+ verified MCQs

Browse Library →
📱

Mobile App

Offline mock tests and instant bookmarks

Get Mobile App →