Skip to main content

Statement Conclusions And Inferences MCQs with Explanations

Practice high-yield Analytical & Logical Reasoning MCQs on Statement Conclusions And Inferences with worked academic solutions for NTS, CSS, PPSC, FPSC, PMS, HEC-HAT.

Questions
15
Difficulty Level
Exam-Level
Target Exams
NTS, CSS, PPSC...
Estimated Time
18 mins
Exam-Level NTS CSS PPSC FPSC PMS HEC-HAT
Verified for Commission Syllabus • Oct 14, 2026
15

Verified Practice Questions

Interactive test mode with detailed academic worked solutions

Live Progress | 0/15 answered
✓ 0 correct ✗ 0 wrong 0% score
Question 1 of 15
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : If you are a good artist, then we have definitely a job for you. Conclusion : I. You are a good artist. II. We are in need of good artist. Both I and II follows

Question 2 of 15
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Any young who makes dowry as a condition for marriage discredits himself and dishonours womanhood. Conclusion : I. Those who take dowry in marriage should be condemned by the society. II. Those who do not take dowry in marriage respect womanhood.

Question 3 of 15
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Now-a-days, the sale of television sets of company X has increased. Conclusion : I. The sale of television sets of other company has decreased. II. The sale of television sets of company X was nil in past.

Question 4 of 15
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The cabinet of state X took certain steps to tackle the milk glut in the state as the cooperative and government dairies failed to use the available milk. - News report. Conclusion : I. The milk production of State X is more than its need. II. The Government and co-operative daries in State X are not equipped in terms of resources and technology to handle such excess milk.

Question 5 of 15
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Women's organizations in India have welcomed the amendment of the Industrial Employment Rules 1946 to curb sexual harassment at the work place. Conclusion : I. Sexual harassment of women at work place is more prevalent in India as compared to other developed countries. II. Many organizations in India will stop recruiting women to avoid such problems.

Question 6 of 15
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : India's economy is depending mainly on forests. Conclusion : I. Tree should be preserved to improve Indian economy. II. India wants only maintenance of forests to improve economic conditions.

Question 7 of 15
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Reading maketh a full man, conference a ready man writing an exact man. Conclusion : I. Pointed and precise expression comes only through extensive writing. II. Extensive reading makes a complete man.

Question 8 of 15
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Modern man influences his destiny by the choice he makes unlike in the past. Conclusion : I. Earlier there were less options available to them. II. There was no desire in the past to influence the destiny.

Question 9 of 15
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Most of the Indian States existed before independence. Conclusion : I. Some Indian States existed before independence. II. Some Indian States did not exist before independence.

Question 10 of 15
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Books without knowledge of life are useless.. Conclusion : I. All books contain knowledge of life. II. People should try to gain the knowledge of life.

Question 11 of 15
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Today out of the world population of several thousand million, the majority of men have to live under governments which refuse them personal liberty and the right to dissent. Conclusion : I. People are indifferent to personal liberty and the right to dissent. II. People desire personal liberty and the right to dissent.

Question 12 of 15
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : A medical College has started a cell which will conduct counseling workshops in the field of stress management to patients and general public. Conclusion : I. The hospital has needed resources to start such activity. II. Patients and general public feel a need to have such cell in the hospital.

Question 13 of 15
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Fashion is a form of ugliness so intolerable that we have to alter it every six month. Conclusion : I. Fashion designers do not understand the public mind very well. II. The public by and large is highly susceptible to novelty.

Question 14 of 15
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Until our country achieves economic equality, political freedom and democracy would be meaningless. Conclusion : I. Political freedom and democracy go hand in hand. II. Economic equality leads to real political freedom and democracy.

Question 15 of 15
★ NTS ★ CSS

Directions : Each of the following question consists of a statement followed by two arguments I and II. You have to decide which of the arguments is a STRONG arguments and which is a WEAK Argument. Statement : Should new big industries be started in Kolkata ? Arguments : I. Yes. It will create job opportunities. II. No. It will further add the pollution of the city.

✓ Link copied to clipboard
Continue Your Practice

Analogy In Non Verbal Reasoning

Master the next curriculum module with 1 exam-standard MCQs.

Next Practice Set →

💡 Examiner's Advisory for Analytical & Logical Reasoning

In competitive commission exams (FPSC, PPSC, KPPSC, SPSC, CSS, PMS), questions are frequently phrased with distractor options designed to catch rote learners. Whenever you answer an MCQ, read the Detailed Academic Explanation and Conceptual Anchor to understand why the remaining options are incorrect.

More Modules in Analytical & Logical Reasoning

View All →
📚

Study Guides

Topic summaries and syllabus breakdown

Explore Guides →
🎯

Complete Library

Search through 78,000+ verified MCQs

Browse Library →
📱

Mobile App

Offline mock tests and instant bookmarks

Get Mobile App →