Skip to main content

Statement And Assumption — Part 1 MCQs with Explanations

Practice high-yield Analytical & Logical Reasoning MCQs on Statement And Assumption — Part 1 with worked academic solutions for NTS, CSS, PPSC, FPSC, PMS, HEC-HAT.

Questions
40
Difficulty Level
Exam-Level
Target Exams
NTS, CSS, PPSC...
Estimated Time
48 mins
Exam-Level NTS CSS PPSC FPSC PMS HEC-HAT
Verified for Commission Syllabus • Oct 14, 2026
40

Verified Practice Questions

Interactive test mode with detailed academic worked solutions

Live Progress | 0/40 answered
✓ 0 correct ✗ 0 wrong 0% score
Question 1 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "You are hereby appointed as a programmer with a probation period of one year and your performance will be reviewed at the end of the period for confirmation." - A line in an appointment letter. Assumptions : I. The performance of an individual generally is not known at the time of appointment offer. II. Generally an individual tries to prove his worth in the probation period.

Question 2 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : It is desirable to put the child in school at the age of 5 or so. Assumptions: I. At that age the child reaches appropriate level of development and is ready to learn. II. The schools do not admit children after six years of age.

Question 3 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "In order to bring punctuality in our office, we must provide conveyance allowance to our employees." - In charge of a company tells Personnel Manager. Assumptions : I. Conveyance allowance will not help in bringing punctuality. II. Discipline and reward should always go hand in hand.

Question 4 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Unemployment allowance should be given to all unemployed Indian youth above 18 years of age. Assumptions : I. There are unemployed youth in India who needs monetary support. II. The government has sufficient funds to provide allowance to all unemployed youth.

Question 5 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "If you trouble me, I will slap you." - A mother warns her child. Assumptions : I. With the warning, the child may stop troubling her. II. All children are basically naughty.

Question 6 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The State government has decided to appoint four thousand primary school teachers during the next financial year. Assumptions : I. There are enough schools in the state to accommodate four thousand additional primary school teachers. II. The eligible candidates may not be interested to apply as the government may not finally appoint such a large number of primary school teachers.

Question 7 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : A warning in a train compartment - "To stop train, pull chain. Penalty for improper use Rs. 500." Assumptions : I. Some people misuse the alarm chain. II. On certain occasions, people may want to stop a running train.

Question 8 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : If it is easy to become an engineer, I don't want to be an engineer. Assumptions : I. An individual aspires to be professional. II. One desires to achieve a thing which is hard earned.

Question 9 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The concession in rail fares for the journey to hill stations has been cancelled because it is not needed for people who can spend their holidays there. Assumptions : I. Railways should give concession only to needy persons. II. Railways should not encourage people to spend their holidays at hill stations.

Question 10 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "The bridge was built at the cost of Rs. 128 crores and even civil bus service is not utilizing it, what a pity to see it grossly underutilized." - A citizen's view on a new flyover linking east and west sides of a suburb. Assumptions : I. The building of such bridges does not serve any public objective. II. There has to be some accountability and utility of money spent on public projects.

Question 11 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The Government has decided to levy 2 percent on the tax amount payable for funding drought relief programmes. Assumptions : I. The Government does not have sufficient money to fund drought relief programmes. II. The amount collected by way of surcharge may be adequate to fund these drought relief programmes.

Question 12 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Detergents should be used to clean clothes. Assumptions : I. Detergents form more lather. II. Detergents help to dislodge grease and dirt.

Question 13 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : It will be a substantial achievement in the field of education if one provides one school for every village in our country and enforce attendance. Assumptions : I. Children in villages do not attend school regularly. II. Providing school to every village is desirable.

Question 14 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The government has decided to disinvest large chunk of its equity in select public sector undertakings for a better fiscal management. Assumptions : I. The amount generated out of the disinvestment process may reduce substantially the mounting fiscal deficits. II. There will be enough demand in the market for the shares of these undertakings.

Question 15 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Never before such a lucid book was available on the topic. Assumptions : I. Some other books were available on this topic. II. You can write lucid books on very few topics.

Question 16 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Please do not use lift while going down - an instruction on the top floor of a five-storey building. Assumptions : I. While going down, the lift is unable to carry any load. II. Provision of lift is a matter of facility and not of right.

Question 17 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "I have not received telephone bills for nine months inspite of several complaints" - A telephone customer's letter to the editor of a daily Assumptions : I. Every customer has a right to get bills regularly from the telephone company. II. The customer's complaints point to defect in the services which are expected to be corrected.

Question 18 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "This drink can be had either as it is, or after adding ice to it." - An advertisement. Assumptions : I. People differ in their preferences. II. Some people will get attracted to the drink as it can be had as it is.

Question 19 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Government has permitted unaided colleges to increase their fees. Assumptions : I. Unaided colleges are in financial difficulties. II. Aided colleges do not need to increase fees.

Question 20 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Be humble even after being victorious. Assumptions : I. Many people are humble after being victorious. II. Generally people are not humble.

Question 21 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The government has decided to pay compensation to the tune of Rs. 1 lakh to the family members of those who are killed in railway accidents. Assumptions : I. The government has enough funds to meet the expenses due to compensation. II. There may be reduction in incidents of railway accidents in near future.

Question 22 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Films have become indispensable for the entertainment of people. Assumptions : I. Films are the only media of entertainment. II. People enjoy films.

Question 23 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Of all the newspapers published in Mumbai, readership of the "Times" is the largest in the Metropolis. Assumptions : I. 'Times' is not popular in mofussil areas. II. 'Times' has the popular feature of cartoons on burning social and political issues.

Question 24 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Apart from the entertainment value of television, its educational value cannot be ignored. Assumptions : I. People take television to be a means of entertainment only. II. The educational value of television is not realised properly.

Question 25 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Children are influenced more by their teachers nowadays. Assumptions : I. The children consider teachers as their models. II. A large amount of children's time is spent in school.

Question 26 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : You know that your suit is excellent when people ask about your tailor who tailored the suit. Assumptions : I. People do not ask about your tailor if your suit is not good. II. The people want to know the criterion of an excellent suit.

Question 27 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : His recent investment in the shares of Company A is only a gamble. Assumptions : I. He may incur loss on his investment. II. He may gain from his investment.

Question 28 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Why don't you go to the court if the employer does not pay you the Provident Fund contribution? Assumptions : I. Courts can intervene in matters of dispute between employer and employees. II. It is obligatory for the employer to pay the Provident Fund contribution to the employees.

Question 29 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : 'Double your money in five months.' - An advertisement. Assumptions : I. The assurance is not genuine. II. People want their money to grow.

Question 30 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The education of a student at collegiate level, not taking into account maintenance expenses, costs four hundred rupees a year. Collegiate education is thus drawing heavily upon the national resources of an impoverished community. So college education should be restricted to a brilliant few. Assumptions : I. Our resources are very limited. II. Only a few students should be admitted to the colleges.

Question 31 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : A's advice to B - "Go to Jammu via Amritsar - the shortest route". Assumptions : I. B wishes to go to Jammu. II. A gives advice to everybody.

Question 32 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : All existing inequalities can be reduced, if not utterly eradicated, by action of governments or by revolutionary change of government. Assumptions : I. Inequality is a man-made phenomenon. II. No person would voluntarily part with what he possesses.

Question 33 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The campaign of 'Keep your city clean' started by the Civil Council did not evoke any response from the citizens. Assumptions : I. People do not desire to keep their city clean. II. The Civil Council has failed in its campaign.

Question 34 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The district administration has issued a circular to all the farmers under its jurisdiction advising them for not using pesticides indiscriminately as it may pollute the ground water. Assumptions : I. People may stop using ground water if the farmers continue to use pesticides indiscriminately. II. Farmers may refrain from using pesticides indiscriminately.

Question 35 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement: The coffee powder of company X is quite better in taste than the much advertised coffee of company Y. Assumptions : I. If your product is not good, your spend more on advertisement. II. Some people are tempted to buy a product by the advertisement.

Question 36 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Of all the radio sets manufactured in India, the 'X' brand has the largest sale. Assumptions : I. The sale of all the radio sets manufactured in India is known. II. The manufacturing of no other radio set in India is as large as 'X' brand radio.

Question 37 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "You should not grant him leave in this week due to exigency of work." - A supervisor advises the administrative officer. Assumptions : I. Request for leave can be turned down also. II. The supervisor has reviewed the work required to be done during the said period.

Question 38 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Like a mad man, I decided to follow him. Assumptions : I. I am not a mad man. II. I am a mad man.

Question 39 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The first step in treating addicts is to re-establish their lost ties, for which a continuous personal attention should be paid to the addicts under treatment. Assumptions : I. Addicts under treatment respond better when shown personal interest. II. Addiction and strained relationships are intimately connected.

Question 40 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Beware of dogs, our dogs do not bark, but they are trained to distinguish between genuine guests and intruders. Assumptions : I. Barking dogs bite rarely. II. Our dogs could be dangerous for intruders.

✓ Link copied to clipboard
Continue Your Practice

Analogy In Non Verbal Reasoning

Master the next curriculum module with 1 exam-standard MCQs.

Next Practice Set →

💡 Examiner's Advisory for Analytical & Logical Reasoning

In competitive commission exams (FPSC, PPSC, KPPSC, SPSC, CSS, PMS), questions are frequently phrased with distractor options designed to catch rote learners. Whenever you answer an MCQ, read the Detailed Academic Explanation and Conceptual Anchor to understand why the remaining options are incorrect.

More Modules in Analytical & Logical Reasoning

View All →
📚

Study Guides

Topic summaries and syllabus breakdown

Explore Guides →
🎯

Complete Library

Search through 78,000+ verified MCQs

Browse Library →
📱

Mobile App

Offline mock tests and instant bookmarks

Get Mobile App →