Skip to main content

Statement And Assumption — Part 2 MCQs with Explanations

Practice high-yield Analytical & Logical Reasoning MCQs on Statement And Assumption — Part 2 with worked academic solutions for NTS, CSS, PPSC, FPSC, PMS, HEC-HAT.

Questions
40
Difficulty Level
Exam-Level
Target Exams
NTS, CSS, PPSC...
Estimated Time
48 mins
Exam-Level NTS CSS PPSC FPSC PMS HEC-HAT
Verified for Commission Syllabus • Oct 14, 2026
40

Verified Practice Questions

Interactive test mode with detailed academic worked solutions

Live Progress | 0/40 answered
✓ 0 correct ✗ 0 wrong 0% score
Question 1 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Because of the large number of potholes in road X, reaching airport in time has become difficult. Assumptions : I. Reaching airport in time may not be always necessary. II. There is no other convenient road to the airport.

Question 2 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Safety and health practices in many Indian companies are well below the international standards. Assumptions : I. International standards of health and safety are ideal and unrealistic. II. Indian organizations do not consider safety and health management as their prime social responsibility.

Question 3 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Greater public participation results in good civic governance. - Statement of Municipal Commissioner of City A. Assumptions : I. The municipal office is not competent to effect good civic administration. II. Good civic governance is a matter of collective will and effort of the people and administration.

Question 4 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The regulatory authority has set up a review committee to find out the reasons for unstable stock prices. Assumptions : I. The investors may regain confidence in stock market by this decision. II. The review committee has the expertise to find out the causes for volatility in the stock market.

Question 5 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Please note that the company will provide accommodation to only outside candidates if selected.' - A condition in an advertisement. Assumptions : I. The local candidates would be having some other arrangement for their stay. II. The company plans to select only local candidates.

Question 6 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Cases of food poisoning due to consumption of liquor are increasing in rural areas. Assumptions : I. Percentage of people consuming liquor is more in rural areas. II. There are many unauthorized spurious liquor shops in the rural areas.

Question 7 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Lack of stimulation in the first four or five years of life can have adverse consequences. Assumptions : I. A great part of the development of observed intelligence occurs in the earliest years of life. II. 50 percent of the measurable intelligence at age of 17 is already predictable by the age of four.

Question 8 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The X-Airlines has decided to increase the passenger fare by 15 percent with immediate effect. Assumptions : I. The demand for seats of X-Airlines may remain unchanged even after the hike of fare. II. Other airline companies may also hike the passenger fares.

Question 9 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Shalini made an application to the bank for a loan of Rs. 1,80,000 by mortgaging her house to the bank and promised to repay it within five years. Assumptions : I. The bank has a practice of granting loans for Rs. 1,00,000 and above. II. The bank accepts house as collateral security against such loans.

Question 10 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Many historians have done more harm than good by distorting truth. Assumptions : I. People believe what is reported by the historians. II. Historians are seldom expected to depict the truth.

Question 11 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "As there is a great demand, every person seeking tickets of the programme will be given only five tickets." Assumptions : I. The organizers are not keen on selling the tickets. II. No one is interested in getting more than five tickets.

Question 12 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "Computer education should start at schools itself." Assumptions : I. Learning computers is easy. II. Computer education fetches jobs easily.

Question 13 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : If he is intelligent, he will pass the examination. Assumptions : I. To pass, he must be intelligent. II. He will pass the examination.

Question 14 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Today I must satisfy myself only by looking at a pink headed duck in an encyclopedia. Assumptions : I. Pink headed ducks are as good as extinct now. II. People refer to encyclopedia to know only about things which do not exist now.

Question 15 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The organization should promote employees on the basis of merit alone and not on the basis of length of service or seniority. Assumptions : I. Length of service or seniority does not alone reflect merit of an employee. II. It is possible to determine and measure merit of an employee.

Question 16 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "But out of A, B, C and D products, you buy B which alone is based on the international technology."- A shopkeeper tells a customer. Assumptions : I. The customers normally accept the recommendation of the shopkeeper. II. Use of international technology is supposed to ensure better quality standards.

Question 17 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "If you want to give any advertisement, give it in the newspaper X." - A tells B. Assumptions : I. B wants to publicise his products. II. Newspaper X has a wide circulation.

Question 18 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Kartik left for Delhi on Tuesday by train to attend a function to be held on Friday at his uncle's house in Delhi. Assumptions : I. Kartik may reach Delhi on Wednesday. II. Kartik may reach Delhi before Friday.

Question 19 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "Avon Cycles - Fast, easy to ride, impressive, reliable, crafted and up-to-date automation." - An advertisement. Assumptions : I. There is no other cycle with any of these features. II. People do not bother about the cost.

Question 20 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "Private property, trespassers will be prosecuted" - A notice on a plot of land. Assumptions : I. The passerby may read the notice and may not trespass. II. The people are scared of prosecution.

Question 21 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Without reforming the entire administrative system, we cannot eradicate corruption and prejudice from the society. Assumptions : I. The existence of corruption and prejudice is good. II. There is enough flexibility to change the administrative system.

Question 22 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The civic authority has advised the residents in the area to use mosquito repellents or sleep inside nets as large number of people are suffering from malaria. Assumptions : I. Local residents have enough money to arrange for the repellents or nets. II. People may ignore and continue to get mosquito bites as they have other pressing needs.

Question 23 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Vitamin E tablets improve circulation, keep your complexion in a glowing condition. Assumptions : I. People like a glowing complexion. II. Complexion becomes dull in the absence of circulation.

Question 24 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "Ensure a good Slight's sleeps for your family with safe and effective X mosquito coil." - An advertisement. Assumptions : I. X mosquito coil is better than any other mosquito coil. II. A good night's sleep is desirable.

Question 25 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "Please do not wait for me, I may be late, start taking lunch as soon as the guests arrive." - A message from a Director of a Company to his office managers. Assumptions : I. Keeping guests waiting is not desirable. II. Lunch may not be ready in time.

Question 26 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : If you have any problems, bring them to me. Assumptions : I. You have some problems. II. I can solve any problem.

Question 27 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : A sentence in the letter to the candidates called for written examination - 'You have to bear your expenses on travel etc'. Assumptions : I. If not clarified all the candidates may claim reimbursement of expenses. II. Many organizations reimburse expenses on travel to candidates called for written examination.

Question 28 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The State Government has abolished the scheme of providing concessional air ticket to students. Assumptions : I. Students will not travel by air in future. II. The students who resort to travel by air can bear the expenses of air ticket.

Question 29 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "To buy a X - T.V, contact Y - the sole agent of X-T.V." - An advertisement. Assumptions : I. People generally prefer to buy T.V. through sole agent. II. The T.V. producing companies do not sell their products directly.

Question 30 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Why don't you invite Anthony for the Christmas party this year? Assumptions : I. Anthony is not from the same city. II. Unless invited Anthony will not attend the party.

Question 31 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Sachin wrote to his brother at Bangalore to collect personally the application form from the University for the Post-graduation Course in Mathematics. Assumptions : I. The University may issue application forms to a person other than the prospective student. II. Sachin's brother may receive the letter well before the last date of collecting application forms.

Question 32 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "Apply nets on windows to prevent the entrance of mosquitoes in the house." Assumptions : I. The entering of mosquitoes from entrances other than windows is desirable. II. Nets are not available to apply on doors.

Question 33 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Among all the articles, the prices of personal computers show the highest decline from June 2005 to December 2005. Assumptions : I. Comparative prices of all the articles in June and December 2005 were available. II. Prices of personal computers were higher in the first six months than the last six months of 2005.

Question 34 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Most people who stop smoking gain weight. Assumptions : I. If one stops smoking, one will gain weight. II. If one does not stop smoking, one will not gain weight.

Question 35 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Please consult us before making any decision on investment. Assumptions : I. You may take a wrong decision if you don't consult us. II. It is important to take a right decision.

Question 36 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The Parent Teacher Association (PTA) of a school has informed the Principal that they will not send their children to the school unless the school - authority reduces the fees with immediate effect. Assumptions : I. Majority of the parents may agree with the PTA and may not send their wards to the school II. The school authority may accede to the demand of the PTA and reduce the fees.

Question 37 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "Those who are appearing for this examination for the first time should be helped in filling up the form." - An instruction to invigilating staff. Assumptions : I. The form is somewhat complicated. II. Candidates can appear more than once for this examination.

Question 38 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Success is how much a person bounces up after hitting the bottom. Assumptions : I. Success requires conscious efforts without being discouraged by failure. II. Failure cannot be considered an acceptable thing.

Question 39 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The company has the right to reject any application form without furnishing any reason while sorting the list of candidates for interview - A condition mentioned in the employment notice. Assumptions : I. It is desirable to call only eligible candidates for interview. II. The company believes in following impartial practice in all its functions.

Question 40 of 40
★ NTS ★ CSS

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The government has set up a fact finding mission to look into the possible reasons for the recent violence in the area. Assumptions : I. The mission may be able to come up with credible information about the incidents. II. The people in the area may cooperate with the mission and come forward to give detailed information related to the incidents.

✓ Link copied to clipboard
Continue Your Practice

Analogy In Non Verbal Reasoning

Master the next curriculum module with 1 exam-standard MCQs.

Next Practice Set →

💡 Examiner's Advisory for Analytical & Logical Reasoning

In competitive commission exams (FPSC, PPSC, KPPSC, SPSC, CSS, PMS), questions are frequently phrased with distractor options designed to catch rote learners. Whenever you answer an MCQ, read the Detailed Academic Explanation and Conceptual Anchor to understand why the remaining options are incorrect.

More Modules in Analytical & Logical Reasoning

View All →
📚

Study Guides

Topic summaries and syllabus breakdown

Explore Guides →
🎯

Complete Library

Search through 78,000+ verified MCQs

Browse Library →
📱

Mobile App

Offline mock tests and instant bookmarks

Get Mobile App →